ISTHIA
Institut Supérieur du Tourisme de l'hôtellerie et de l'Alimentation
Anne DUPUY
Anne Dupuy
Maîtresse de conférences en sociologie
Centre d’Étude et de Recherche Travail, Organisation, Pouvoir (CERTOP)
UMR CNRS 5044
Axe SANTAL (Santé – alimentation)
Publications & travaux
Articles dans une revue
- Anne Dupuy, Marianne Modak, Isabelle Glorieux, Amalia Martinez, Chantal Zaouche Gaudron. Inégalités dans le travail domestique et production des enfants. Revue des Sciences sociales, 2023, 69, pp.110-121. ⟨10.4000/revss.10035⟩. ⟨hal-04157034⟩
- Alexandra Endaltseva, Paul Coeurquetin, Thierry Thomas-Danguin, Jean-Pierre Poulain, Laurence Tibère, et al.. Eater-oriented knowledge framework for reducing salt and dietary sodium intake (scoping review). Frontiers in Nutrition, 2023, 10, ⟨10.3389/fnut.2023.1110446⟩. ⟨hal-04009455⟩
- Jean-Pierre Poulain, Laurence Tibère, Elise Mognard, Cyrille Laporte, Tristan Fournier, et al.. The Malaysian Food Barometer Open Database: An invitation to study the modernization of Malaysian food patterns and its economic and health consequences. Frontiers in Nutrition, 2021, ⟨10.3389/fnut.2021.800317⟩. ⟨hal-03490316⟩
- Anne Dupuy, Sophie Nicklaus, Camille Schwartz, Stéphanie Goirand, Laurence Tibère. Young children’s learning about hunger and satiety through the lens of the norms of those who feed them. Social Sciences, 2021, 10 (8), pp.292. ⟨10.3390/socsci10080292⟩. ⟨hal-03313471⟩
- Alice Moscaritolo, Anne Dupuy, Pierre Ratinaud, Chantal Zaouche Gaudron. Vécu de familles monoparentales avec jeunes enfants durant le premier confinement lié à la COVID-19 en France. Rivista Italiana di Educazione Familiare, 2021, 19 (2), pp.201-216. ⟨10.36253/rief-10179⟩. ⟨hal-03279266⟩
- Pierre Ratinaud, Anne Dupuy, Alice Moscaritolo, Julie Renard, Chantal Zaouche Gaudron. Temporalités en tension de parents de jeunes enfants confinés. Temporalités : revue de sciences sociales et humaines, 2021, 34-35, ⟨10.4000/temporalites.9083⟩. ⟨hal-03695153⟩
- Laurence Tibère, Anne Dupuy, Jean-Pierre Poulain. Obésité et image du corps: quelles attitudes face au regard de l’Autre ?. CORPS : Revue Interdisciplinaire, 2019, 17 (1), ⟨10.3917/corp1.017.0243⟩. ⟨hal-03215845⟩
- C. Bernad, C. Delort, Anne Dupuy, C. Schwartz, S. Nicklaus, et al.. Diversification alimentaire du jeune enfant : étude qualitative des freins et motivations liés aux pratiques parentales. Nutrition Clinique et Métabolisme, 2018, 32 (4), pp.317. ⟨10.1016/j.nupar.2018.09.180⟩. ⟨hal-03215840⟩
- Anne Dupuy, Laurence Tibère, Stéphanie Goirand. Travail alimentaire et délégation éducative. Le cas des assistantes maternelles à domicile. Revue des politiques sociales et familiales, 2018, 129 (1), pp.37-50. ⟨10.3406/caf.2018.3320⟩. ⟨hal-03215848⟩
- Anne Dupuy, Amandine Rochedy. Socialisations alimentaires et pratiques rituelles durant la petite enfance. Anthropology of Food, 2018. ⟨hal-03439437⟩
- Anne Dupuy. The challenges of research funding in sociology of food as explored within the frame of the CIFRE industrial research agreement scheme. Anthropology of Food, 2016, 10, ⟨10.4000/aof.8000⟩. ⟨hal-03215854⟩
- I. Guillemin, A. Marrel, B. Arnould, Lucile Capuron, Anne Dupuy, et al.. How french subjects describe well-being from food and eating habits? Development, and scoring definition of the well-being related to food questionnaire (Well-Bfq). Value in Health, 2015, 18 (7), pp.A712. ⟨10.1016/j.jval.2015.09.2684⟩. ⟨hal-02638886⟩
- F. A. Allaert, E. Ginon, M. Rogeaux, I. Urdapilleta, Lucile Capuron, et al.. External validity of the well-being related to food questionnaire (Well-Bfq©): variations according to the subjects' nutritional status. Value in Health, 2015, 18 (7), pp.A711. ⟨10.1016/j.jval.2015.09.2679⟩. ⟨hal-02632568⟩
- Anne Dupuy. Thématisation du plaisir alimentaire et visées utilitaristes. Sociologie et Sociétés, 2014, 46 (2), pp.253-275. ⟨10.7202/1027150ar⟩. ⟨hal-03214988⟩
Communications dans un congrès
- Alexandra Endaltseva, Anne Dupuy. For your health, avoid eating foods that are too fatty, too sugary, or too salty: Articulating the mundane work of healthy eating with public health strategy for dietary sodium reduction. The 2024 quadrennial joint meeting of the European Association for the Study of Science and Technology (EASST) and the Society for Social Studies of Science (4S), Jul 2024, Amsterdam, Netherlands. ⟨hal-04698301⟩
- Anne Dupuy, Alexandra Endaltseva. Les sens du sel : l’éthique de situation et le travail du care dans l’appropriation des normes de santé publique. XXIIe congrès de l'AISLF - Sciences Savoirs et Sociétés, AISLF, Jul 2024, Ottawa (Ontario), Canada. ⟨hal-04712750⟩
- Anne Dupuy. La place du partage des repas de cantine dans la socialisation enfantine. Approche exploratoire en France.. Colloque Cantinégalité, ENJEUX SOCIAUX, TERRITORIAUX, ENVIRONNEMENTAUX, NUTRITIONNELS ET EDUCATIFS DE LA RESTAURATION SCOLAIRE, Christine Tichit, CENTRE MAURICE HALBWACHS, ECOLE NORMALE SUPERIEURE Paris; INRAE, CNRS, Ville de Paris, Jun 2024, PARIS, France. ⟨hal-04609149⟩
- Anne Dupuy. Food education and food socialization: what are we talking about?. Panel Session Food Studies, 8th Asia-Euro 2023, Tourism, Hospitality & Gastronomy Conference. Global changes and transformative future, ISTHIA, UT2J & Taylor's University, Nov 2023, Toulouse, France. ⟨hal-04336641⟩
- Anne Dupuy. Food education and food socialization: what are we talking about ?. 8th Asia-Euro 2023, Tourism, Hospitality & Gastronomy Conference : Global changes and transformative future, ISTHIA; Taylor's University, Nov 2023, Toulouse, France. ⟨hal-04652643⟩
- Anne Dupuy. La place du plaisir dans la transmission des habitudes alimentaires. 43e Journées Nicolas Guéritée d’endocrinologie, CERC, Nov 2023, Paris Campus Saint-Germain-des-prés, France. ⟨hal-04336652⟩
- Alexandra Endaltseva, Anne Dupuy. Choreographies of good salting: Towards situated ethics of care in food practices. Relever dans l’être. Une éthique du soin par le corps (é)mu // Movement and bodies: an improvisation of care, Autumn of care organized with the LEGS, Université Paris 8, Oct 2022, Paris, France. ⟨hal-04223901⟩
- Alexandra Endaltseva, Anne Dupuy. Les fleurs de sel : Engager les connaissances des enfants sur le sel et les produits salés. Colloque interdisciplinaire international BECO « Bébé, Petite Enfance en COntextes », May 2022, Toulouse, France. ⟨hal-04223916⟩
- Romane Petit, Jean-Luc Attié, Chantal Zaouche Gaudron, Anne Dupuy, Cyrille Delpierre, et al.. Étude Santé des enfants, contexte social, Pratiques parentales, qualité de l’Air extérieur (ESPAIR). Colloque Interdisciplinaire International Bébé, Petite Enfance en Contextes, BECO, May 2022, Toulouse, France. ⟨hal-04652628⟩
- Anne Dupuy, Olivia Troupel. Impact du confinement sur les parents de jeunes enfants. Colloque du Labex SMS, Régulations et incertitudes, Labex SMS; UT2J, May 2022, Toulouse, France. ⟨hal-04652616⟩
- Leprince Solène, Anne Dupuy, Laurent Hazard. Un cadre théorique pour penser une gouvernance appliquée à la transition agri-alimentaire. 15èmes Journées de Recherche en Sciences Sociales (JRSS) SFER-INRAE-CIRAD, Dec 2021, Toulouse, France. ⟨hal-03564385⟩
- Alexandra Endaltseva, Paul Coeurquetin, Anne Dupuy. Salty relations: the boundaries of dietary sodium consumption. Les 15èmes Journées de recherches en sciences sociales SFER-INRAE-CIRAD, Dec 2021, Toulouse, France. ⟨hal-04223968⟩
- Alice Moscaritolo, Anne Dupuy, Pierre Ratinaud, Chantal Zaouche Gaudron. Parenting and home schooling in diverse family settings with young children during the first COVID-19 lockdown in France. Conférence WPRN 2021, World Pandemic Research Network, Institut d'études avancées de Paris, Dec 2021, Paris, France. ⟨hal-04652599⟩
- Alexandra Endaltseva, Anne Dupuy. Panel "Food for care: Interrogating practices of eating in troubled worlds". Annual Meeting of the Society for Social Studies of Science (4S), Society for Social Studies of Science, Oct 2021, Toronto - Virtual, Canada. ⟨hal-04223887⟩
- Alexandra Endaltseva, Anne Dupuy. Salty encounters: How to study ‘good’ relations with salt. Annual Meeting of the Society for Social Studies of Science (4S), Oct 2021, Toronto - Virtual, Canada. ⟨hal-04223971⟩
- Anne Dupuy. Une (nécessaire) institutionnalisation de l’éthique de la recherche pour enquêter auprès des jeunes mangeurs ?. XXIe Congrès International des sociologues de langue française : La société morale, AISLF, Jul 2021, Tunis, Tunisia. ⟨hal-04652548⟩
- Alice Moscaritolo, Anne Dupuy, Pierre Ratinaud, Chantal Zaouche Gaudron. Single-parent families’ experience of home schooling with young children during the first COVID-19 lockdown in France. Symposium School at home: the lived experience of families with young children during the first COVID-19 lockdown in France, May 2021, En ligne, United Kingdom. ⟨hal-03278495⟩
- Alice Moscaritolo, Anne Dupuy, Pierre Ratinaud, Chantal Zaouche Gaudron. Vécu de familles monoparentales avec jeunes enfants durant le premier confinement lié à la COVID-19. Séminaire BECO-IFERISS « Enfance et Pandémie COVID-19 », GIS BECO et l'IFERISS, Apr 2021, En ligne, France. ⟨hal-03278507⟩
- Anne Dupuy. L’éducation à l’alimentation durant l’enfance, le rôle du goût et du plaisir. Colloque : Apprendre, à boire et à manger, Chaire UNESCO Alimentations du monde; Pierresvives, Archives départementales de l'Hérault, 2021, Montpeliier, France. ⟨hal-04652498⟩
- Anne Dupuy, Stéphanie Pinel-Jacquemin, Jean-Luc Attié, Michelle Kelly-Irving, Chantal Zaouche Gaudron. Pollution de l’air : différences territoriales des représentations parentales. Colloque AISLF « Penser les inégalités dans l’enfance », CERLIS-Université Paris Descartes; Ministère de la culture; AISLF, Nov 2019, Paris, France. ⟨hal-04650409⟩
- Anne Dupuy, Jean-Luc Attié, Chantal Zaouche Gaudron, Michelle Kelly-Irving, Frédérik Meleux, et al.. Qualité de l’air extérieur et santé environnementale des jeunes enfants : représentations et pratiques parentales. Colloque interdisciplinaire "Bébé, petite enfance en contextes", May 2019, Toulouse, France. ⟨ineris-03237316⟩
- Anne Dupuy, Laurence Tibère. Contextes familiaux, contextes éducatifs et contextes alimentaires chez les 0-3 ans. Colloque international Bébé, Petite enfance en Contextes (BECO), May 2019, Toulouse, France. ⟨hal-04650342⟩
- Anne Dupuy. La division sexuelle du travail alimentaire : qu’est-ce qui change ?. 4e journée DES SCIENCES SOCIALES « Que manger ? Pratiques, normes et conflits alimentaires », Dec 2016, Paris, France. ⟨hal-01415785⟩
- Anne Dupuy, Amandine Rochedy, C. Sarrat. The diet of young eaters: a specific requirement requiring a reorganisation of family eating habits. OTHER WAYS OF EATING: Choices, Convictions, Restrictions, ODELA, Jun 2015, Barcelona, Spain. ⟨hal-01256162⟩
Poster de conférence
- Clara Bernad, Céline Delort, Anne Dupuy, Camille Schwartz, Sophie Nicklaus, et al.. Diversification alimentaire du jeune enfant : étude qualitative des freins et motivations liés aux pratiques parentales. JFN 2017, Journées Francophones de Nutrition, Dec 2017, Nantes, France. Elsevier Masson SAS, Nutrition Clinique et Métabolisme, 32 (4), 1 p., 2018, ⟨10.1016/j.nupar.2018.09.180⟩. ⟨hal-02735531⟩
- Amandine Rochedy, Charlotte Sarrat, Anne Dupuy. Young eater's diet : a complex situation making difficult the match with classical growth development models. FENS – 12th European Nutrition Conference, Oct 2015, Berlin, Germany. 2015. ⟨hal-01256154⟩
Ouvrages (y compris édition critique et traduction)
- Anne Dupuy, Mennesson Christine, Chantal Zaouche Gaudron, Michelle Kelly-Irving (Dir.). Socialisation familiale des jeunes enfants. Eres Editions, 2021, 978-2-7492-7026-5. ⟨10.3917/eres.dupuy.2021.01⟩. ⟨hal-03216774⟩
- Chantal Zaouche Gaudron, Anne Dupuy, Mennesson Christine, Michelle Kelly-Irving (Dir.). Espaces de socialisation extrafamiliale dans la petite enfance. Eres Editions, 312 p., 2021, 978-2-7492-7029-6. ⟨10.3917/eres.zaouc.2021.01⟩. ⟨hal-03216779⟩
Chapitres d'ouvrage
- Anne Dupuy, Geraldine Comoretto. Chapter 11. Sociological surveys of young eaters: methodological and epistemological issues. Olivier Lepiller (coordination scientifique), Tristan Fournié (coordination scientifique), Nicolas Bricas (coordination scientifique), Muriel Figuié (coordination scientifique). STUDYING FOOD AND EATERS A cocktail of perspectives and methods, Editions Quae, pp.151-163, 2023, 2759236641, 9782759236640. ⟨hal-04338216⟩
- Anne Dupuy. Alimentación y familia en Francia. Apropiación paterna, primacía materna y nuevas desigualdades en el trabajo doméstico familiar. La transformación de la alimentación en el Sur de Europa, Coordinadora: Cecilia Díaz Méndez Coordinador: Philippe Cardon, Tirant lo Blanch, pp.25-35, 2022, 9788418802720. ⟨hal-03566129⟩
- Laurence Tibère, Anne Dupuy. L’apprentissage de la régulation de la faim au cours de la petite enfance. Ajustements autour du dessert et du jeu. Socialisation familiale des jeunes enfants, Editions Erès, pp.133-147, 2021, 9782749270265. ⟨10.3917/eres.dupuy.2021.01.0133⟩. ⟨hal-03276943⟩
- Anne Dupuy, Amandine Rochedy. Diversification alimentaire, recherche de naturalité et contraintes saisonnières dans la prime enfance. "Surtout à cette saison, on complète par un fruit cru". Camille Adamiec; Marie-Pierre Julien; Faustine Régnier. L'alimentation au fil des saisons. La saisonnalité des pratiques alimentaires, Presses Universitaires de Rennes, pp.45-69, 2020, 9782869067387. ⟨hal-03439591⟩
- Anne Dupuy, Amandine Rochedy, Charlotte Sarrat. Feeding Young Children with Home-made Food: Routines, Necessary Disruptions and Production of Domestic Rituals. Nicoletta Diasio; Marie-Pierre Julien. Anthropology of Family Food Practices. Constraints, Adjustments, Innovations, Peter Lang, pp.183-215, 2019, 9782807602359. ⟨hal-03440297⟩
Pré-publications, Documents de travail
- Jean-Charles Basson, Claire Bouilhac, Isabelle Claudet, Natacha Collomb, Cyrille Delpierre, et al.. Vécu des familles d'enfants (de la naissance à 6 ans) durant le confinement lié à la pandémie de la Covid-19. 2020. ⟨hal-03278542⟩
- Anne Dupuy. Entomophagy and emotions for the French eaters: a socio-anthropological approach . 2016. ⟨hal-01398202⟩
Rapports
- Anne Dupuy, Alexandra Endaltseva, Laurence Tibère, Jean-Pierre Poulain, Zancanaro Frédéric. Selection of families/households for the ethnographic study. UMR CERTOP 5044. 2022. ⟨hal-04034245⟩
- Marie Gaille, Philippe Terral, Philippe Askenazy, Regis Aubry, Henri Bergeron, et al.. Les sciences humaines et sociales face à la première vague de la pandémie de Covid-19 -Enjeux et formes de la recherche. [Rapport de recherche] Centre National de la Recherche Scientifique; Université Toulouse III - Paul Sabatier. 2020. ⟨halshs-03036192v2⟩
- Anne Dupuy, Paul Coeurquetin, Jean-Pierre Poulain, Laurence Tibère, Zancanaro Frédéric. ANR SalEtMieux (ANR-19-CE21-0009), 261 pages. [Rapport de recherche] CERTOP UMR CNRS 5044 - Université Jean Jaurès. 2020. ⟨hal-03251571⟩
ISTHIA
Site de Toulouse
Campus du Mirail
5 Allées Antonio Machado, 31058 Toulouse Cedex 09
05 61 50 23 68
Site de Foix
Centre Universitaire de l'Ariège Robert Naudi
4 Rue Raoul Lafagette, 09000 Foix
Plan du site de Foix
05 61 02 19 74
Site de Cahors
Centre Universitaire Maurice Faure
273 Av. Henri Martin, 46000 Cahors
05 65 23 46 04